Мікродобрива
Мікродобрива являють собою ефективний засіб, здатний безпосередньо впливати на врожайність. На сьогодні
препаратів, що містять корисні мікроелементи, виробляють надзвичайно багато. Як правило, до їх складу в
невеликих кількостях входять життєво важливі для рослин елементи, тому вони покликані надавати аграріям
безпосередню допомогу у вирощуванні сільськогосподарських культур і є виключно важливим інструментом в руках
дбайливих агрономів і фермерів.
Нині ринок України широко представлений хімічною продукцією, яка
виробляється в країнах Європи, Сполучених Штатах, Білорусії, Росії. Купити мікродобрива вітчизняного виробництва
також можна без зайвих труднощів, оскільки в нашій країні існує цілий ряд підприємств, які виробляють
високоефективні препарати.
Як правило, така продукція нічим не поступається кращим імпортним
зразкам, до того ж має більш демократичну ціну, що також є значною перевагою.
Кілька слів про мікродобрива
Проте окрім ключових елементів живлення рослин вкрай необхідні й інші не менш цінні компоненти, наприклад: цинк, бор, мідь, залізо, марганець, молібден, кобальт, кремній, натрій, літій, нікель та інші.
Важливо, щоб аграрії пам'ятати та грамотно використовували той факт, що мікроелементи активно беруть участь у процесах засвоєння макроелементів і позитивно впливають на ріст і розвиток рослин. Також підвищується імунітет, покращується пристосованість і стійкість культур за несприятливих погодних та кліматичних умов.
На сьогодні багато господарств ставлять під сумнів необхідність використання мікродобрив, особливо за наявності основного підживлення, і це – помилкова позиція, адже насправді мікродобрива можна порівняти з вживанням вітамінів. Самі по собі наситити вони не можуть, оскільки організму необхідне повноцінне живлення, але і без них не буде достатньо сил, здоров'я й енергії. Головне завдання під час застосування мікродобрив полягає не в заміні ключових елементів живлення, а в забезпеченні рослин повним набором компонентів, необхідних для їх нормальної життєдіяльності. Тільки так можна в результаті розраховувати на отримання максимальної врожайності.
За дефіциту мікроелементів буде знижуватися не лише загальна продуктивність вирощуваної продукції, а і її якісні показники, що, в остаточному результаті, вплине і на підсумковий прибуток.
Як показує практика, господарства, які своєчасно проводять підживлення мікродобривами, щорічно отримують надбавку врожаю від 12 до 35 (!) відсотків. З тим вся вирощена продукція має чудову якість і довго зберігає відмінний товарний вигляд.
Як «працюють» мікродобрива
Хелати (від грец. chele - клешня) являють собою комплексні сполуки, утворені з іона металу, поглиненого (ніби взятого в клешні) хелатними агентами, в ролі яких виступають органічні речовини з певними властивостями. У центрі хелатного комплексу знаходиться атом металу, пов'язаний з внутрішньою сферою органічного компонента хімічними сполуками (лігандами). Головна умова для формування хелатних комплексів – здатність хелатного агента зв'язувати іони металу, що мають позитивний заряд. Тому утворювати хелати можуть лише такі хімічні сполуки, до складу яких входять нейтральні молекули та негативно заряджені іони. Іони з позитивним зарядом не можуть утворювати ліганди. Що міцніший і стійкіший зв'язок між металом і органічною сполукою, то доступнішим для рослин буде хелат.
Завдяки швидкому засвоєнню і гарній розчинності хелатні добрива стабільно демонструють хороший результат.
З тим, що особливо важливо, ці мікродобрива абсолютно не токсичні та засвоюються рослинами практично
повністю!
Своєчасне внесення мікродобрив дозволяє:
- підвищувати врожайність сільськогосподарських культур, значно покращуючи з тим смакові якості та товарний вигляд продукції;
- посилювати стійкість рослин до захворювань;
- зміцнювати стресову стійкість рослин (наприклад, в період внесення пестицидів).
Аграріям слід пам'ятати, що кожен окремо взятий елемент впливає на культури по-різному. Тому, використовуючи мікродобрива, слід від початку дотримуватися баланс як основного, так і додаткового живлення, а також визначити графік своєчасності внесення того чи іншого елемента. Це важливо.
Особливості органічних і мінеральних добрив
- мінеральні;
- органічні.
Органічні (природні) добрива складаються з натуральних компонентів, включаючи компост, перегній, торф, гумус, сапропель і їм подібні. Вони в основному містять азот, фосфор і калій. На жаль, використання однієї органіки не в змозі повністю забезпечити насичення ґрунту всіма необхідними речовинами, тому цей вид добрив не може гарантувати повноцінного розвитку рослин і, як результат, отримання максимальної врожайності.
Вплив деяких мікроелементів на процеси формування рослин
Бор | Впливає на кількість і якість врожаю. Підвищує стійкість до захворювань. Покращує обмінні процеси. Збільшує швидкість руху вуглеводів і прискорює синтез білка. Позитивно впливає на процес запилення квіток і бере участь у формуванні плодів |
Мідь | Є одним з основних елементів під час здійснення фотосинтезу. Сприяє утворенню цінних ензимів. Входить до складу ферментів і білків. Покращує ефективність засвоєння азоту |
Цинк | Активізує вплив ферментів. Збільшує кількість рослинного білка, крохмалю та вуглеводів. Підвищує продуктивність і фізичні показники. Стимулює активність ростових процесів. Термопротектор |
Марганець | Входить до складу більшості фітогормонів. Підвищує рівень цукру в плодах. Сприяє зниженню вмісту нітратів |
Молібден | Відповідає за здійснення процесу синтезу вітамінів і хлорофілу. Сприятливо впливає на процеси біологічної фіксації азоту і білка. Сприяє зниженню вмісту нітратів |
Кобальт | Допомагає протистояти захворюванням та інфекціям. Бере участь у процесі фотосинтезу. Підвищує стійкість рослин до несприятливих зовнішніх факторів |
Магній | Являє собою базовий елемент хлорофілу. Бере активну участь у обмінних процесах, сприяючи поділу клітин |
Препаративна форма мікродобрив
Важливою перевагою рідких мікродобрив є можливість їх точного дозування. Вони не тільки дозволяють використовувати точну кількість препарату, але й надають можливість вносити кожен необхідний елемент окремо, не завдаючи таким чином шкоди ґрунту та рослинам зайвими хімічними речовинами.
У якісних мікродобрив всі компоненти й елементи є ідеально збалансованими, що дозволяє отримувати хороший ефект від їх застосування. Крім того, вони включають поверхневі активні речовини, завдання яких полягає в тому, щоб затримувати на листках діюча речовина, перешкоджаючи його стікання з оброблених рослин.

Способи застосування мікродобрив
Існує декілька основних способів застосування мікродобрив:
- передпосівна обробка (використання цього методу передбачає обробку насіння або кореневої системи рослин);
- позакоренева або листова обробка (вважається найбільш ефективною й економічно виправданою, оскільки у цьому випадку всі мікроелементи повністю засвоюються рослиною);
- прикоренева обробка рослин.

Вибір необхідного мікродобрива
Як правило, препарати недобросовісних виробників мають підозріло низьку ціну. Найчастіше такі хімікати виготовлені з неякісної сировини (наприклад, можуть включати свинець, миш'як та інші важкі метали). А оскільки більшість рослин вельми чутливо реагує на чистоту і склад препаратів, обробка рослин такими продуктами може призвести до їх інтоксикації й опіків.
Щоб убезпечити себе від можливих проблем, аграріям слід підходити до вибору препаратів дуже відповідально й обирати виключно продукцію тих виробників, які мають гарну репутацію і позитивний імідж.
Як вибрати якісні мікродобрива

Високою результативністю відрізняються не тільки мікродобрива, але й стимулятори росту рослин серії ВИМПЕЛ®, які мають заслужено високий рейтинг у аграріїв і фахівців сільського господарства.
Використання препаратів серії ОРАКУЛ® надасть вам відразу кілька переваг:
- купуєте за розумною ціною якісний продукт, вироблений на основі інноваційних рішень, який стабільно демонструє високий результат (до того ж, як у лабораторних, так і в польових умовах), отже, приріст врожаю вам ГАРАНТОВАНО!
- зникає ризик придбання неякісних та неефективних препаратів або видимих підробок, отже, позбавляєте себе необхідності подальшого пошуку та пов'язаних з ним проблем;
- збільшуєте підсумковий прибуток.
- Мікродобрива серії ОРАКУЛ® компенсують нестачу поживних речовин у період несприятливих умов зростання, сприяючи підвищенню врожайності культур на 15-27% (!). З тим вони покращують смакові якості та зовнішній вигляд продукції, збільшують термін її зберігання.
- Мікродобрива ОРАКУЛ® є універсальними, тому можуть застосовуватися спільно з пестицидами, стимуляторами росту та розчинами мінеральних добрив із широким спектром рН.
- Мікродобрива ОРАКУЛ® містять пом'якшувач води, тому використання будь-яких пестицидів у жорсткій воді (підвищений вміст солей Ca2+ і Mg2+) разом із ними не знижує їх ефективності. Солі жорсткості надійно зв'язуються одним із компонентів препарату, не викликаючи з тим помутніння і повністю усуваючи небезпеку утворення сульфату кальцію (гіпсу), який зазвичай призводить до виходу з ладу обприскувальної техніки.